7 舌先 tip of tongue



7 舌先


たべるという行為は、舌先にたべものが着地した瞬間からはじまる。とすれば、より注意を要するのはたべものをつまむ箸の角度と舌先の表面にむけられたたべものの部分的な味や触りであろう。たとえば刺身を大葉につつんでたべるとする。そのさい、大葉の表裏をまちがえては舌先における最初の触覚はまったくちがうものになるだろう。食感とはよくいうが触感こそが食感に先行するのだ。味わうということに先だっている一切の物理学。



The act eating begins at the moment when food made a landing on the tip of the tongue. It will be the partial taste and most moving passage of food peeled off on the angle of chopsticks picking up food and the surface of the tip of the tongue , that need attention more. For example, it is said that I wrap sashimi in green shiso and eat. When I get a wrong , front and back of the green shiso, the first sense of touch in the tip of the tongue will become the totally different thing. I say textures well, but the feel precedes a texture. All physics that precede that I taste it.




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